Kétség kívül a nyár egyik nagy slágere szokott lenni a cukkini. Nem csak számtalan receptet lehet találni annak érdekében, hogy változatosan tudjuk elkészíteni, de meglepően jól illeszthető be a diétázók, és az egészséges életmódot kedvelők étrendjébe is. Sokaknak azonban itt meg is áll a tudásuk akkor, amikor a cukkini tulajdonságairól beszélünk. Érdemes azonban mindenképp arról is szót ejteni, mennyi vitamin van ebben a ( talán meglepő első olvasatra ) zöld gyümölcsben!
A cukkini egy nyáron termő tökféle, amely Amerikából került át az európai kontinensre, először az 1900-as évek vége felé. Formáját tekintve sokan az uborkára szokták hasonlítani, pláne akkor, ha zöld cukkini van a kezünkbe, ám nem csak ebben a színben pompázhat ez a finomság, manapság már könnyen be lehet szerezni fehér, lila, vagy akár sárga cukkinit is. Milyen vitaminokat tartalmaz ez a gyümölcs? Első sorban meg kell említeni a magas C-vitamin tartalmát, de folsav, kálium, kalcium, foszfor, és cink tartalma is kimagasló. Jótékony vízhajtó hatása is egy mellette szóló érv, valamint szorulás esetén is a szerveztünk segítségére lehet. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül alacsony a kalóriatartalma, így a nap szinte bármely szakában fogyaszthatjuk, ha ügyesen készítjük el!
Apropó, az elkészítés! Nagyon is fontos lehet az, hogyan készítjük el, hiszen csak így lehetünk abban biztosak, hogy a magas vitamin tartalma nem sérül meg. A zsenge cukkini gyorsan konyhakésszé varázsolható, és számtalan felhasználási ötletet lehet találni manapság már az interneten. Így nem csak köretként, vagy főtételként gondolhatunk rá a tervezés során, de akár levesben, akár desszertben is hasznát vehetjük. Amennyiben szeretnél valamilyen újdonságot kipróbálni belőle, ajánljuk figyelmedbe a savanyítást is, mint lehetőséget, de vannak olyanok, akik nyersen is simán belereszelik egy jó kis nyári salátába.
Szerencsére nem csak nyáron lehet hozzájutni ehhez a pompás, hasznos, és finom gyümölcshöz, hiszen a nagyobb boltokban az év bármely szakában be lehet szerezni, igaz borsosabb áron, mint mikor szezonja van. Sokan hajlamosak megpucolni, és a héja nélkül elkészíteni, ám célszerű újra gondolni az ízlésünket, és héjával elkészíteni, mivel abban van az igazán sok C-vitamin és lutein. Nem jó sokáig tárolni, hiszen gyorsan meg tud romlani, és frissen az igazi az íze, ám hűtőben akár 1-2 hétig is megtudja őrizni az állagát. Akármilyen formában is készíted el, nem csak arra kell számítanod, hogy egy ínycsiklandozó finomság fog a tányérra kerülni, de arra is, hogy gyorsan el tudod majd készíteni a cukkiniből az ételeket. Ha fontos ez egészség, és az alacsony kalóriatartalom a számodra az étkezések során, akkor a cukkini nagyon jó barátod lesz hosszútávon is!